Sonjas boktips

Klikk på bildet for å reservere boka

Aschehoug

Arvingen av Anne Gunn Halvorsen og Randi Fuglehaug

Lena flytter – sammen med familien sin – fra Horten til Oslo. Hun begynner på videregående, og kommer i samme klasse som de kongelige tvillingene Karl Johan og Margrethe. Karl Johan er mer enn villig til å invitere henne inn i kretsen, mens Margrethe er mer reservert. Lena forelsker seg i Kar Johan, og han i henne - men om noen avslører Lenas hemmelighet, vil det få fatale konsekvenser for flere enn bare de to.

Første bok i serien Halve kongeriket, og jeg håper det kommer mange i serien! Dette er en bok som passer for unge som er mye på mobil og opptatt av sosiale medier, kjendiser, kjærlighet og intriger.

Cappelen Damm

Hør her'a! av Gulraiz Sharif

Mahmoud ser fram til en lang sommer med late dager på benken foran blokka si, men alt endrer seg da onkelen kommer på besøk fra Pakistan, og Mahmoud får i oppdrag å vise han rundt i Oslo.

Oppvekstroman fra en pakistansk familie. Boken er skrevet på «kebabnorsk» slik at den kan være litt utfordrende å lese. Lytt heller til lydboken, ypperlig lest av Nahom Feshatzion. Du finner den på BookBites - appen du bruker for å høre e-lybøker og e-bøker. Du finner mer informasjon om BookBites her: https://www.bibsent.no/bibliotekprodukter/bookbites 

Kagge

Oppdrag abort av Jenni Hendriks og Ted Caplan


For Veronica Clarke ser framtiden ganske grei ut – helt til graviditetstesten hun tar viser positivt resultat. Å gifte seg og få barn er ikke noe alternativ for henne. Hun ringer en abortklinikk i nærheten, men i delstaten som hun bor må hun ha foreldrenes samtykke for å få utført en abort. Nærmeste klinikk hun kan dra til på egenhånd ligger ca. 1600 km unna. Ikke har hun bil heller. Den som ser henne på toalettet på skolen er en gammel venninne, Bailey. De to har glidd fra hverandre, men Bailey sier seg villig til å kjøre henne. Dette blir starten på en reise som vil forandre de begge.  

Cappelen Damm

Dødens spill av Anne Elvedal.

Rebekka og faren har planlagt en tur til Irland, men han må avlyse den nesten rett før avreise. Hun er sint og vil ikke snakke med han, senere samme dag havner han i en ulykke og havner på sykehuset. Hun rekker ikke å snakke med han før han dør. Tilbake på «Låven» - farens sted der han hjelper vanskeligstilt ungdom – finner hun et åndebrett, og sammen med søskenbarnet prøver hun det. De får kontakt med noen på «den andre siden», og mystiske ting begynner å skje…

Gyldendal

Nå er alt av Amy Giles

NÅ: Hadley ligger på sykehus. Hun har overlevd en flystyrt, og har prøvd å ta livet sitt.

DA: Hadley kommer fra en tilsynelatende perfekt familie med mor, far og lillesøster. Hun er flink student, perfekt datter, god idrettsutøver. Men bak fasaden lurer hemmeligheter; hun gjør alt hun kan for å beskytte lillesøsteren sin. Når hun begynner å date en gutt, går alt fra vondt til verre. Etter hvert som historien DA blir fortalt skjønner vi mer og mer av hvorfor Hadley har handlet som hun har gjort, og hva som har ledet til både ulykken og selvmordsforsøket.

En sterk fortelling om mishandling og vold i familie som fremstår ytre sett som perfekt

Cappelen Damm

 Fra du så meg av Eldrid Johansen

Siden Karen har hatt et turbulent år får hun lov til å begynne på folkehøgskole, selv om hun egentlig er et år for ung. Hun har bestemt seg for å mistrives på skolen – helt til hun møter Fred i gangen. Det viser seg at han er hovedlærer på musikklinja – den linja som Karen tar. Hun blir stadig mer forelsket i han ettersom ukene går, og hun føler at han virkelig «ser henne». Og hun får soloen under den første konserten de skal ha dette året. Hun er forelska – og det kan føles at det er gjensidig…

Cappelen Damm

Bare spille ball av Michael Stilson

Fredrik spiller på G16 på Rosenborg. Han er ganske god, laget er ganske bra, og nå skal de spille finalekamp i cupen mot Brann. Men plutselig handler det om mer enn bare fotball. Det blir prat om kontrakter, penger og så videre. Og så er det Line. Fredrik er forelska i henne, men hun sender ganske blandede signaler, og han vet ikke helt hvor han har henne. Plutselig blir det meste ganske vanskelig – selv fotballen…

Stilton har kommet med en oppfølger til boka, som handler om Fredriks videre vei i fotballen. Forfatteren har selv vært profesjonell fotballspiller.

Gyldendal
 

Så lenge ingen ser oss av Anders Totland

Onsdag er en grei dag. Da har moren kommet seg etter helga som har vært, og begynner å se fram til helga som kommer. Jon er vant til å se menn komme og forsvinne igjen ganske fort. Det er annerledes med Ole. Han forsvinner ikke. Han flytter heller inn. Han lager pannekaker, passer på at Jon har det han trenger på skolen, blir trener for fotballaget, er nøye. Så da Ole spør om de to gutta skal reise på telttur, blir Jon bare kjempeglad! Men livet blir ikke det samme etter turen. Og om Jon prøver å fortelle om det som nå skjer i livet hans, er det ingen som tror han.

En sterk bok om overgrep og skyld. En bok man blir forbannet av å lese.

Tipset av: Astrid Laland 19. januar 2021