Avistjenesten hos Nasjonalbiblioteket

Mange mener at aviser er ferskvare, men avisene er også den nyeste historien vår. Nasjonalbiblioteket arbeider kontinuerlig med digitalisering av vår litterære arv, og har nå gjort det enklere for alle å søke i aviser. Les mer om hva du nå får tilgang til!

Avistjenesten hos Nasjonalbiblioteket

For å ta i bruk vårt nyeste tilbud kan du bruke ditt eget utstyr som mobil, nettbrett eller pc, eller du kan logge deg inn via våre publikumsmaskiner. Kragerø bibliotek generer et brukernavn og passord for at du som låner skal få tilgang til avistjenesten. Det genereres nytt passord hver dag.

Digitale aviser

Nasjonalbiblioteket digitaliserer hele avissamlingen og her kan du søke i det digitaliserte materialet:

https://www.nb.no/search?mediatype=aviser

Her finner du liste over hvilke aviser som er tilgjengelige:

https://www.nb.no/hjelp-og-informasjon/rettigheter/

Det er forskjellige kategorier aviser som er tilgjengelig

  • Fritt tilgjengelig 
    Aviser som er utgitt før 1925 og aviser som er gått inn, og har overlatt materialet til Nasjonalbiblioteket, er tilgjengelig for alle, kan lastes ned, og kan brukes i andre tjenester. 

  • Tilgjengelig for alle etter et år
    Med noen aviser er det inngått avtale om at materiale eldre enn ett år legges åpent ut for alle under Creative Commons-lisens CC BY-NC.

  • Tilgang i norske bibliotek
    Aviser som har inngått digitaliseringsavtaler med Nasjonalbiblioteket er tilgjengelig i norske bibliotek 14 dager etter utgivelsesdato. 

Nasjonalbibliotekets avissamling er så godt som komplett fra 1763 og fram til i dag. Samlingen består av ca 50 000 bind, og inneholder både riksaviser og lokalaviser.

 

 

Søkebildet du får opp etter at du har logget deg inn i Avistjenesten til Nasjonalbiblioteket

Målgruppe:

26. september 2019