Vi feirer arbeiderens dag 1.mai

Visste du at 1. mai er en offentlig høytidsdag og at det fullstendige navnet på dagen er Arbeiderens internasjonale kampdag? Arbeidernes dag er en offentlig fridag. Folk flest har fri, og skoler og de fleste bedrifter er stengt. I 2022 er den på en søndag.

Første mai er en internasjonal demonstrasjonsdag for arbeiderbevegelsen. Før dagen fikk sin sentrale betydning for arbeiderbevegelsen hadde den i lang tid, i mange land, vært en dag for å ønske våren velkommen. 

1. mai er kjent som “May Day”, i førkristen tid var denne dagen en markering av starten på sommersesongen. Det er populært å jobbe i hagen på 1. mai, men bruk av motorisert plenklipper eller andre støyende verktøy er ikke tillatt. Dagen er også det såkalte vårslippet for motorsyklister. Over hele landet kjører MC-folk i kortesje og markerer på den måten at motorsykkelsesongen er startet. For russen er natt til 1. mai en av de store festkveldene.

Vi har laget en fysisk og digital utstilling med noen av bøkene og skriftene vi har om Kragerøs stolte industrihistorie og annen arbeiderlitteratur.

Klikk på bildene for å lese mer om eller for å reservere bøkene, eller kom innom oss for å låne direkte.

Tipset av: Astrid Laland 28. april 2022