Bokhøsten

Bokomslag Jeg

Drømmen om et tre av Maja Lunde.

Endelig er den her. Avslutningen av klimakvartetten til Maja Lunde.

Året er 2110. Handlingen foregår i Longyearbyen, et lite samfunn som har isolert seg fra omverdenen etter en verdensomfattende katastrofe noen år tidligere. På ny treffer en katastrofe det lille samfunnet, og etterlater seg kun seks overlevende i øysamfunnet. Tommy vokter Frøhvelvet, men det er også krefter utenfra som ønsker tilgang til de verdifulle frøene.  

Femten år: Den revolusjonære våren av Vigdis Hjorth.

Vigdis Hjorth skriver innsiktsfullt om det å være ung og oppdage at voksne ikke alltid skiller mellom løgn og sannhet.

Det er en rytme i unge Paulas liv som gir barndommen en klarhet - måltidene ved bordet hjemme, skiturene i marka, somrene på hytta, besøkene hos mormor på øya. Mor, far, søster og bror er de viktigste menneskene i livet hennes. Og så har hun Karen, som er bestevenn.
Roen brytes den sommeren Paula oppdager en bunke med brev som moren har skrevet til mormor. Familielivet som beskrives i dem er ikke til å kjenne igjen, det er fullt av løgn. Morens forstillelse blir et sjokk for Paula. Hvordan skal hun bære det hun plutselig vet? Hun står på terskelen til å bli voksen, og verden åpner seg for henne som et forferdelig og et vidunderlig sted. Hun vil ikke begynne å lyve om livet sitt.

  

Jeg er egentlig ikke sånn av Marie Aubert.

Det er mai, og Linnea skal konfirmeres. Bunaden henger klar til den store festen, men Linnea sykler hvileløst omkring etter en avvisning hun ikke kan håndtere.

Hanne har gått ned så mye i vekt at folk i hjembygda ikke kjenner henne igjen. Hun kommer til niesens konfirmasjon med ny kjæreste og et voksende ubehag.

Bård, Linneas far, har hele livet vært fast bestemt på å være en bedre mann enn faren sin. Men hva slags mann blir han nå som tingene har begynt å glippe?

Bestefar Nils har alltid bare villet det beste. Og likevel ser det ikke ut til å bli godt nok.

Jeg er egentlig ikke sånn er en roman om frykten for de andres blikk og lengselen etter å bli sett, og om det risikable i å slippe et annet menneske innpå seg.

Fyrstene av Finntjern av Lars Elling.

I 1985 går Filip siste året på videregående, men først og fremst tegner han, på evig jakt etter en strek som kjennes sann.

Bestefar Arnstein holder til i første etasje i generasjonsboligen på Bekkelaget; over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Bestefar forteller om sin oppvekst under første verdenskrig der han og broren ble sendt ut i marka på sommeren, oppfordret av far til å være selvhjulpne. Så hvorfor er ikke de to brødrene venner lenger?  

I dine hender av Malin Persson Giolito.

En ung mann blir funnet skutt på åpen gate. Raskt blir bestevennen fra barndommen pågrepet. Hvorfor har han drept kameraten sin? 

«Skildringen av hva som skjer med menneskene i et lokalsamfunn når gjengvolden tar overhånd, er skrevet med nådeløs skarphet. En historie om to gutter som møtes som seksåringer og deres nedstigning til kriminalitet. Denne boken holder samme høye nivå som hennes prisvinnende rettssalsdrama Størst av alt

Ubesvart anrop av Nora Dåsnes.

En knapp måned etter terrorangrepene 22. juli skal Rebekka og Fariba begynne på videregående. Rebekka kjenner ingen av dem som døde, og tenker at hun burde være en av dem som klare å ta hverdagen tilbake. Så når Fariba melder seg inn i AUF, forsøker Rebekka å engasjere seg i revyen, i Daniel med det krøllete håret, i fester og skole og venner. Problemet er bare at Rebekka tenker på det hele tiden.

Ubesvart anrop er en grafisk roman om å være ungdom i tiden etter 22. juli. Det er en fortelling om å lete etter mening i møte med det meningsløse, om utenforskap, sorg og angst. Om hvor vanskelig det kan være å nå ut til hverandre, og hvor viktig det er når vi får det til.

Vinner av kulturdepartementets tegneseriepris 2021 

Tipset av: Elin Anita Olsrud 29. november 2022