Astrids boktips

Klikk på bildet for å reservere boka

Vi var aldri brødre av Pia Edvardsen

Kom ut i 2017.

Utgitt på Aschehoug forlag.

Pia Edvardsen (født 1987) står det ikke så mye om på nettet, men det står at denne boka er hennes debutroman og at hun er datter av forfatteren Tove Nilsen.

Videre står det at hun har en master i nordisk litteratur ved Universitetet i Oslo. Jobber som ekstern konsulent for ulike forlag.

Vi var aldri brødre er en liten fortelling på 155 sider om en far, en mor og to søstre.

Fortellerstemmen er storesøsters. Handlinga er lagt til en fjord i nord, til farmors hus, som ligger på skyggesida av fjorden, og som har kun en nabo, Einar. Den lille familien på fire tilbringer noen dager sammen, for å rydde i huset etter at farmor har gått bort. Foreldrene har vært skilt helt siden jentene var små, og de kommuniserer dårlig. Storesøster og far er tette, og lillesøster og mor likeså, og søstrene var tette når de var små, men ikke nå. 

En stille fortelling, den beste sida var den siste – den gjorde det verdt å lese hele – men, da må du ikke jukse og lese siste side først, for du må ha hele forhistorien for å være med i stemningen!

Pia og Marie Laland Ekeli er gode venner og jeg slår et slag for de to bøkene Marie har gitt ut:

Bra Damer som kom ut i 2010 og Demologi: Kate Pendrys liv og kunst som kom ut i 2017.

Bandera forlag
Transit

Aschehoug

Cappelen Damm
Finnes som elydbok i appen BookBites

Hjernesterk av Anders Hansen


Kom ut i 2017.

Utgitt på Cappelen Damm.

Anders Hansen (født 1974) er utdannet lege ved Karolinska Institutet og siviløkonom ved Handelshögskolan i Stockholm.

Han jobber som overlege i psykiatri, er en populær foredragsholder og forfatter av flere bestselgende bøker og artikler.

Foruten boka jeg har lest har han skrevet Bli hjernesterk – tren deg lykkelig og smart og Skjermhjernen.

Det her kan høres rart ut: Om man vil ha sterkere armer er det armene man skal trene. Det samme burde gjelde hjernen. Hjernegym burde være sudoku og kryssord. Men slik er det ikke. Forskningen viser tydelig at den beste hjernegymnastikken er at vi beveger på oss. Hjernen virker faktisk å være det organet som påvirkes aller mest om vi er fysisk aktive.


Haruki Murakamis biografi heter Hva jeg snakker om når jeg snakker om løping, og rett nok begynte han å løpe for å komme i form, men han har oppdaget at hans kreativitet øker ved bevegelse. Når han er i en skriveperiode står han opp kl 4 på natta, spiser frokost, skriver fram til 10, løper en mil, svømmer, og resten av dagen fram til han legger seg kl 21. bruker han på å lese, se film og ta imot sanseinntrykk... Det høres fantastisk ut, ikke sant?

Forfatter Anders Hansen påstår at fysisk aktivitet gir hjernen bedre kreativitet, hukommelse og stagnerer demens.
Løp 45 minutter 3 ganger pr uke og du får et godt liv!

Forlaget Oktober

Forlaget Oktober

Skogen og elva: om Anselm Kiefer og kunsten hans av Karl Ove Knausgård

Kom ut i 2021
Utgitt på Oktober forlag

To av mine favoritter innenfor en og samme perm, kan det bli bedre? Karl Ove Knausgård har møtt kunstneren Anselm Kiefer og magi oppstår.

Morgenstjernen av Karl Ove Knausgård


Kom ut i 2020.

Utgitt på Oktober forlag.

Karl Ove Knausgård (født 1968) er vel kjent for de fleste, 6-bindsverket Min kamp blir i litterære kretser pekt på som en ny måte å skrive på eller som en ny måte å tilnærme seg ulike emner. Karl Ove Knausgård har en stemme langt ut over Norges grenser, og han regnes som en av de viktigste litterære stemmene i samtidslitteraturen.

Morgenstjernen er den første romanen Knausgård gir ut etter Min kamp. I motsetning til Min kamp som tok for seg indre uro og kaos, er det naturen som er ute av lage i Morgenstjernen.

Marta Norheim i NRK skriver: «Den nye stjerna som brått og uventa viser seg på himmelen, blir ein slags katalysator for handlinga. Er ho eit teikn? I så fall: Frå kven, om kva? Og korleis må folk justere sanse-apparatet for å tolke teiknet? I det heile er det så mange potensielle teikn her at eg tek meg i å lure på om det kan vere tilfeldig at romanen er på 666 sider. Det er jo talet for Dyret i «Johannes’ openberring», ei bok romanen Morgenstjernen hentar ikkje lite apokalyptisk inspirasjon frå. Tilfeldig? Kanskje.» (Les hele anmeldelsen her: Marta Norheim om Morgenstjernen)

 


Denne romanen hørte jeg på som elydbok med appen BookBites. Elydboka har forskjellige innlesere, og jeg har tidligere lest Knausgård i papirformatet, jeg tror jeg personlig foretrekker Knausgård på papir, selv om jeg har snakket med flere som har hørt elydboka og er vilt begeistret! Det er flere sekvenser jeg skulle bladd tilbake til og også lest igjen. Kanskje jeg må lese papirutgaven også? Vi får se!

Aschehoug

Penga og livet : ta grep om egen økonomi bli en økonomisk superkvinne av Anita Hoemsnes og Jorun Sofie F. Aartun


Kom ut nå i 2021.

Utgitt på Aschehoug.

Anita Hoemsnes har skrevet om privatøkonomi og arbeidsliv i Dagens Næringsliv i over 20 år og regnes som en av de fremste privatøkonomieksperter i norsk presse. Hun jobber som kommentator i DN. Hoemsnes er også moderator og bidragsyter i Facebook-gruppa DN Kvinner.

Jorun Sofie Fallmo Aartun har 12 års erfaring fra Dagens Næringsliv og har markert seg som en dyktig, allsidig og dagsordensettende næringslivsjournalist. Hun har spilt en sentral rolle i DNs journalistikk om kjønnsdelt arbeidsliv og er en av initiativtakerne til Facebook-gruppa DN Kvinner. Hun har gitt ut boka Avkledd - på innsiden av den norske mote-bransjen (Aschehoug 2014).

Hvem har vel ikke lyst til å bli en økonomisk superkvinne? Få den fullstendige oversikt og kontroll over penga OG livet? Boken tar for seg mange forskjellige temaer, som for eksempelInternasjonal forskning viser at 6 av 10 kvinner vil heller snakke om sin egen død enn om økonomi.

I forbindelse med boka har forlaget hatt 3 webinar på hver 15 minutter som jeg også har sett, og det har vært meget lærerikt og interessant: først om lønnsforhandlinger, så om samboerkontrakt og til slutt om pensjon. De sier blant annet at det ofte i parforhold er sånn at kvinner er forbrukerminister, mens menn er finansminister – mitt mantra blir at vi må bli statsministre i eget liv!

Her får du et lite tips på veien: sørg for å ha 2 månedslønner på egen bufferkonto, det gir deg både trygghet og frihet.


Cappelen Damm

Hvordan bli rik på et år : få orden på økonomien din, ro i sjela... og råd til livet du drømmer om av Marie Olaussen

Kom ut i 2021.

Utgitt på Cappelen Damm.

Marie Olaussen jobber til daglig som samfunnsredaktør i Tønsbergs Blad, der hun også har ansvar for podcast og diverse journalistiske prosjekter, som temamagasiner og live events. Hun begynte i TB i 2006, og har siden da jobbet som nyhetsleder, kulturredaktør og nyhetsjournalist. Du kan følge Marie på hennes instagramkonto Hvordan bli rik. (Link til instagramkontoen her: Hvordan bli rik)

Forfatteren er enslig mor til to barn som levde fra månedslønn til månedslønn, og kreditt til kreditt, spontanshopping og egentlig helt uvitende til hvor pengene tok veien.

Marie Olaussen gir seg selv et år for å få orden på egen økonomi. Og vi følger hennes journalistiske arbeid og helt konkrete tilnærming punkt for punkt.

Skrevet enkelt og lettfattelig, og såpass inspirerende at jeg vurderer sterkt å følge hennes eksempel, jeg har til og med gått til anskaffelse av en regnskapsbok for å lage meg oversikt!

For eksempel om du kjøper en latte til 28,- hver dag, så kan du, hvis du dropper å kjøpe det og heller spare de 28,- kr hver dag, spare over 10 000,- kr på et år. (Og da tenkte jeg: «En Romatur!»)

Historie & Kultur

Italia : historien, kulturen og menneskene av Arnt Stefansen

Kom ut i 2020.

Utgitt av forlaget Historie & Kultur.

Arnt Stefansen er både journalist og forfatter, han har jobbet i NRK siden 1982, hovedsakelig som utenriksmedarbeider. Siden 2005 har han vært frilansjournalist med base i Rio de Janeiro, hans viktigste oppdragsgiver er fremdeles NRK.

I forbindelse med utgivelsen arrangerte Det italienske kulturinstitutt i Oslo et nettmøte med Arnt Stefansen, en times foredrag, hvor han forteller om arbeidet med boka, se https://youtu.be/vPhlhKpD9p8

Arnt Stefansens «Italia» er en levende, kunnskapsrik og personlig beretning om den lange italienske historien, om kultur og tradisjoner, om Italias rolle i Europa og ikke minst om landets innbyggere.

Boken er tredelt, en del beskriver dagens Italia, og er så dagsaktuell at den til og med har litt om nedstengingen av Italia i forbindelse med pandemien som rammet i fjor. En del handler om det historiske Italia, og den siste delen er personlige reiseskildringer fra forskjellige deler i det vidstrakte og vakre landet.

Arnt Stefansen skriver godt og selv om jeg er i overkant interessert i Italia generelt og Roma spesielt, så tror jeg at det er mye å hente her for alle de som er pittelitt nysgjerrige på landet og folket i Italia, for ikke å snakke om maten og vinen…

Og da slår jeg et slag også for Andreas Viestads «En middag i Roma : verdenshistorien i et måltid», kom ut i 2020, Kagge forlag. Vi sitter på «La Carbonara» på Campo di Fiori og spiser oss gjennom et måltid og foretar

Kagge forlag
Gyldendal

Ren nytelse : 88 antiinflammatoriske oppskrifter, og kortversjon av Omstart30-teorien av Berit Nordstrand

Kom ut i 2021.

Utgitt på Gyldendal forlag.

Berit Nordstrand (født 1966-) er lege med 25 års klinisk erfaring, foredragsholder og bestselgende forfatter – og hun elsker god mat.

Hun har spesialisering i farmakologi og rus - og avhengighetsmedisin. Nordstrand har engasjert seg i spørsmål knyttet til kosthold og helse, og har utgitt en rekke bøker om dette.

- så enkelt, og så vanskelig.

Jeg som har en inflammatorisk sykdom i livet mitt, burde selvfølgelig bare spise antiinflammatorisk mat, men det er jo ikke så lett heller, men det er mange oppskrifter i denne boka som jeg tror jeg vil prøve dah…

Delikat bok - ren mat og fine bilder – jeg får jo lyst, men egentlig sier ikke det mye, for jeg har jo lyst på alt, alltid, allikevel ;-)

Cappelen Damm

Almanakk : 365 dikt av Håvard Rem

Kom i 2020.
Utgitt på Cappelen Damm.

"I Almanakk har ikke bare alle dagene sitt eget dikt, årets mange merkedager er også markert med egne dikt, fra påske og jul til kvinnedagen og podagradagen. Dette er en rik samling du kan følge og hente glede fra, året til ende. Her er sangtekster, sonetter, blues, nidviser og stev om forelskelse og alderdom, om svangerskap og terrorhendelser, om døgnet, om livet og tiden vi lever i. Mange av dem er minnedikt om mennesker som har gått bort de siste årene, kjente og ukjente, fra Rolv Wesenlund til dikterens mor." (Hentet fra nettsiden bok365. Les hele artikkelen her: ett-dikt-for-hver-dag-i-ett-år)

I tillegg gir forfatteren side-kommentarer som noen ganger kan sette deg i en stemning: 

Eksempel

18. oktober: Året - fra 1. januar til 31. desember. I de fleste tidsregninger begynner året om våren.

Uke 40: Svangerskapet

Kl. 21:08: Døgnet - fra klokken 00:00 til 23:59. Noen regner døgnet fra soloppgang til soloppgang.

57 år: Livet - fra fødsel til død, her fra 0 til 91 år.

2230 f.Kr.: Tiden - fra slutten av siste istid til 2060. 2230 f.Kr er i dette tilfellet Neolittisk tid eller neolitikum, er en historisk betegnelse på bondesteinalderen eller yngre steinalder. I den yngre steinalderen ble jordbruk og fast bosetning en del av menneskets liv. Befolkningsantallet økte og nye redskaper ble utviklet.

Når du så har fått alle disse bildene inn i hodet ditt kan det gi en ekstra dimensjon til diktet tilknyttet denne dagen. 

Tipset av: Astrid Laland 13. mars 2021