Z FILMTIDSSKRIFT # 2/2023. TEMA: SØR-KOREA

Den første sørkoreanske serien jeg så var “Extraordinary Attorney Woo”, og serien er omtalt i det nyestes nummeret av Z filmtidsskrift: «… i hver episode diskuteres emner relevante i dagens Sør-Korea: Funksjonshemmedes rettigheter, hvordan sørkoreanske elitebarneskoler setter enormt press på barna, behandling av nordkoreanske avhoppere osv. Heltinnen i denne serien er en advokat som også er autistisk.» - utrolig interessant å lese om hvor mye sørkoreansk film speiler landets kultur og historie.
En ekstra bonus er at jeg må følge med når jeg ser filmer og serier fra Sør-Korea, for språket er helt ukjent for meg. På den måten føler jeg at jeg får større innsikt i en kultur jeg ikke er kjent med eller vant til. Jeg er fascinert, og vil bare vite mer, lese mer, se mer!
Det nyeste nummeret av ZETT en gavepakke for en relativt fersk titter av koreanske filmer! Her er det mange spennende artikler om både film og koreansk historie. Mange av filmene er ikke umiddelbart tilgjengelig, men det er allikevel mye besnærende historiefortellinger i magasinet som vekker til videre nysgjerrig utforsking.
For eksempel kan vi lese i innledningen til artikkel av Chi-Yun Shin (foreleser i filmvitenskap ved Sheffield Hallam University og ekspert på sørkoreansk film):
«Hva vet du om Sør-Korea? Du kjenner kanskje til store koreanske selskaper som Samsung og Hyundai, eller musikksjangeren K-pop. I 2012 var den sørkoreanske rapperen Psys «Gangnam Style» den store farsotten, og i 2021 var det tv-serien Squid Game som gikk sin seiersgang. […] I areal er Sør-Korea bare en tredjedel av Norge, men det bor ti ganger så mange mennesker der. Med sine over 50 millioner innbyggere er Sør-Korea et av Asias tettest befolkede land. I nord grenser de til Nord-Korea, mot vest ligger Kina og på østsiden har de Japan.» - og videre gjennom artikkelen går historie og film hånd i hånd…
Kom på biblioteket og les/lån våre tidsskrifter – det er en berikelse!

Skrevet av: Astrid Laland 16. juni 2023