Margots boktips

Klikk på bildet for å reservere boka

Syden av Marianne Kaurin

Passer for barn fra 9- 12 år.

En jeg-fortelling hvor Ina hovedpersonen skal ingenting i sommerferien. Likevel forteller hun alle i klassen at hun skal være tre uker i Syden. Men det er ikke sant. For mens de andre i klassen har råd til å dra på kule ferier, må mammaen til Ina være hjemme på NAV-kurs, sånn at hun kan få seg en jobb.Kan barn lage sitt eget Syden? Bra tempo i boka og det er lett å kjenne seg igjen gjennom barnekulturen som blir formidlet. Karakterene er tydelige, likeså beskrivelsene – rammene rundt er konkrete. Alt Ina merker seg, er det hun selv ikke har. Imponert over hvordan handlingen driver fram tematikken – det å være fattig det å overleve -viser barn med kreativitet og at det kanskje ikke er så lurt å lyve.... Lettfattelig språk. Det er et trist tema men det er ingen trist bok – handler jo også om kjæresteting må vite.Boka har nylig vunnet den prestisjetunge litteraturprisen Deutscher Jugendliteraturpreis

Det hvite kartet av Cecilie Enger

Boka Det hvite kartet bygger på de faktiske livene til Bertha Torgersen (1864–1954) og Hanna Brummenæs (1860-1942), eller Mannedamene, som de senere ble kalt.

Deres tilværelse skulle komme til å skille seg radikalt fra andre kvinners liv på den tiden. Først startet de forretning sammen på Visnes, et lite tettstedet på Karmøy som i siste halvdel av 1800-tallet eksploderte i utvikling på grunn av kobberforekomstene og storstilt gruvedrift. Senere etablerte de manufakturhandel i Haugesund, og etterhvert eget rederi, der de under to verdenskriger hadde skip i fart til både europeiske land og over Atlanterhavet.

Boken med glemte navn av Kristin Harmel

Vi er i Frankrike Boken med glemte navn handler om en ung kvinne som hjelper hundrevis av barn å rømme fra nazistene. Boken er basert på en sann historie fra andre verdenskrig. Paris, våren 1942. Den unge studenten Eva må flykte fra Paris sammen med sin mor fordi faren, en polsk jøde, blir arrestert. Flukten fører dem til en liten landsby i den såkalte frisonen, hvor Eva kommer med i en motstandsgruppe som smuglet jødiske barn over grensen til Sveits. Mange av barna er foreldreløse, og for at deres opprinnelige navn aldri skal bli glemt, fører Eva og hennes venn Remy dem inn med en hemmelig kode i en gammel bok med religiøse tekster. Mange år senere arbeider Eva som bibliotekar i Florida. En morgen faller blikket hennes på et fotografi i et magasin. Hun stivner; det er et bilde av en bok hun ikke har sett på sekstifem år - en bok hun bare husker som Boken med glemte navn. Boken er nå trygt plassert på et bibliotek i Berlin. Den ser ut til å inneholde noen hemmelige koder, men forskere vet ikke hvor den kommer fra eller hva kodene betyr. Bare Eva har svaret på gåten, men har hun krefter nok til å oppsøke gamle minner og krigens grusomheter? Harmel formidler på en måte så vi blir fylt med håp og varme.

Vingårdens hemmelighet av Kristin Harmel

Å spinne vakre historier ut av et materiale der mange av oss bare ser nød og lidelse, er blitt et kjennetegn på forfatterskapet til Kristin Harmel. Hun er også kjent for å skrive frem levende romankarakterer som man blir oppriktig glad i, og sterke menneskeskjebner som setter dype spor i leseren. Handlingen foregår i to tidsperioder og veksler mellom historien fra krigens dager og nåtid.

Begynner i Champagne, 1940: Inès har nettopp giftet seg med Michel, eier av et velrennomert champagnehus, da tyskerne invaderer Frankrike. Michel begynner å skjule våpen for motstandsbevegelsen, og Inès går i konstant frykt for at de skal bli avslørt. For Céline, den halvt jødiske hustruen til vingårdens chef de cave, er risikoen enda større - det går allerede rykter om at jøder blir transportert østover til en ubeskrivelig skjebne.
og nåtid i
New York, 2019:
 Liv Kent har akkurat mistet alt hun eier i en skilsmisse. Så dukker hennes franske bestemor uanmeldt opp. Hun inviterer Liv med seg til Frankrike, nærmere bestemt vingården Maison Chauveau, og tar ikke nei for et svar. Hun har sine motiver for å gjøre dette. Liv er skeptisk, men oppdager at det ligger en redning i denne vingården- den har relasjoner til hennes fortid og framtid.

Morfar pustet med regnet av Trude Teige

Mange ganger når noen har snakket om film i det siste er jeg på nippet til å si jeg har sett en god film… Trude Teige beskriver hendelser og historien filmatisk. En gripende, opprørende og vakker fortelling som viser hvordan kjærlighet, mot og vennskap kan berge mennesker når livet faller fra hverandre.- en frittstående oppfølger til Mormor danset i regnet.

For meg så fenger det at det er en bok med et eksistensielt drama med utgangspunkt i virkelige historiske hendelser. Mange av hendelsene hun beskriver  har barn, kvinner og menn opplevd i virkeligheten.

 

Et norsk skip blir torpedert i Det indiske hav i 1943. Konrad og Sverre, to brødre fra Sørlandet, er blant de få som overlever. Men de kommer bort fra hverandre, og Konrad ender opp på et sykehus på Java. Der forelsker han seg i den norske sykepleieren Sigrid.

Både Konrad og Sigrid havner i japanske fangeleirer, og brått handler livet kun om å overleve krigens grusomheter. Begge kjemper for å bevare håpet om en bedre framtid, men vil de noen gang treffes igjen? Hva skjedde med Konrads bror?

Sommer med Jo av Kristine Rui Slettebakken

Passer for barn fra 9 - 12 år.

Mye sommer i denne boka! I velformulerte beskrivelser tar Kristine oss igjen med til intense øyeblikk, gjennom sin gode fortelling om Frida og Jo. Frida skal være med Jo på hytta denne sommeren og her skjer det mye spennende. Både det som hører med til en vanlig sommer, som bading og krabbefiske, men også hemmeligheter, huletur og andre skumle ting. Frida gruer seg til sommerferien er over, men med alt hun opplever denne sommeren, oppsummerer hun til slutt at syvende klasse kan bare komme! Les gjerne første bok om Frida og Jo: "Jo har skjedd" (2020)

Tipset av: Margot Myrstrand 19. november 2021