Prisvinnende bok av George Saunders

I 1862, mens den amerikanske borgerkrigen pågår for fullt, dør president Abraham Lincolns 11-årig sønn, Willie. Historien starter den natten Willie forlater denne verden. Overveldet av sorg, besøker Lincoln krypten der sønnens kiste står, for å holde rundt sin høyt elskede sønn en siste gang. I krypten er det mange sjeler som er i en såkalt bardo. Bardo er et uttrykk hentet fra tibetansk buddhisme, og beskriver stadiet mellom død og reinkarnasjon, der hvor sjelen ikke lenger er ett med kroppen (wikipedia.com).

Spøkelsene i krypten er ganske så skravlete og består av en broket gjeng: Det er en soldat, en morder, en kontorist, et voldtektsoffer, en barsk jeger, en forferdelig lærer, en trebarnsmor, en ung mann som begikk selvmord da hans elsker avviste hans følelser, og en eldre mann som døde før han fikk fullført sitt ekteskap med sin unge vakre kone. Felles for alle disse er at de ser tilbake på et levd liv, og sammen danner de et slags portrett av datidens amerikansk samfunn.

Med mange fortellere, eller synsvinkler, får boken et visst originalt preg. Men kan virke ganske forvirrende med alle som snakker, og det er ikke alltid en sammenheng mellom ytringene til sjelene. Forfatteren mottok Man Booker-prisen 2017 for denne boken.

«Dei er fysiske og til dels groteske. Dei kan også fly, oppløysast og gå inn i kvarandre. Den lesaren som krev konsistens og rasjonelle forklaringar vil slite her. Dette er ein synkretistisk fabel.» (Marta Norheim, NRK, 2018).

Målgruppe:

Tagger:

Tipset av: Anne Schulze 31. august 2018