Forfattere jeg møtte pluss et par jeg gjerne skulle ha truffet

Har du hørt om litteraturfestivalen Louisiana Literature? Har du besøkt Louisiana Museum of Modern Art? Eller hva med Stockholmsskjærgården? Liker du viking-historier? Hvis du ble litt nysgjerrig burde du lese videre... Klikk på bildene nedenfor eller på uthevet tekst for å lese mer om eller for å låne bøkene.

 

Det første forfattermøtet jeg fikk oppleve var Edouard Louis i samtale med Carsten Jensen. Det var et sterkt møte. Edouard Louis har hatt en vond oppvekst, med mobbing og trakassering både hjemme og ute, og han problematiserer dette i sine bøker. Den siste boken hans, «En kvinnes frigjøring», handler om hans mor og hennes vei fra en ung, lykkelig og fri kvinne i full fart inn i framtida til den kuede, ydmykede og knuste kvinnen og moren som til slutt bestemmer seg for å gjøre opprør og flykter fra alt som har vært og gjennomgår en forandring som setter henne fri. I samtalen mellom de to får vi høre mye om den tragiske oppveksten forfatteren har hatt og om hans forsøk på å si noe om at skam er en bra ting. Skammen hans mor og han selv opplevde med fattigdom og nød og skammen han selv kjente på kroppen når han ble oppfattet som annerledes, fordi han var homoseksuell – all den skammen har han snudd helt rundt og brukt den kraften skammen har, til å bli en forteller og en forfatter. Han bestemte seg for at hans hevn over tidligere elendig levd liv skulle være å bli berømt – og så sa han: «Og i dag er jeg her!»

Edouard Louis har en agenda når han skriver, han ønsker å sette lys på sosiale misligforhold i samfunnet. «En kvinnes frigjøring» er både en fortelling om hans mor og en fortelling om frihet, den er både lettlest og dyp.

 

Den neste jeg møtte var Linn Ullmann i samtale med Synne Rifbjerg (Journalist i Weekendavisen).

Linn Ullmann blomstret på scenen, det var mye latter og samtidig stille blant publikum når hun forteller om arbeidsprosessen med romanen, og om hvordan hun ville at fortellingen ikke skulle handle om overgrep, men mer om en ung jentes tidlige erfaringer, og også for tidlige erfaring, med voksenverdenen, uten å være fordømmende verken overfor den eldre fotografen eller den unge jenta i romanen. «Jente, 1983» er bind to i en tenkt trilogi, hvor første bok er «De urolige», som handler om hennes oppvekst med foreldre som begge var kunstnere og som alltid levde et liv med mye sannhet og like mye fantasi. Når faren blir gammel ønsker han å fortelle sin historie til sin forfatterdatter, og vi er med dem på Fårø og får både en fragmentert og inderlig fortelling om familieliv, glemsel, sorg og alle historiene som er med på å skape et liv.

Jeg drømmer om å få komme til Fårø en gang, kanskje i kombinasjon med en rundtur i Stockholms skjærgård ellers, og da spesielt Sandhamn, hvor krimserien til Viveca Sten utspiller seg. At det kan skje så mye grusomt på en liten øy er nesten ikke til å tro! Krimserien "Mordene i Sandhamn" i 10 bind er også filmet, og det ser ut til å være et sted verdt å besøke til tross for all kriminalitet!

Men - tilbake til Louisiana 😊

Carl Frode Tillers trilogi er nettopp oversatt og utkommet på dansk. Innsirkling 12 og 3. Jeg husker når de kom ut i Norge, og en kjent, lokal låner roste fortellingen og forfatteren opp i skyene. Han utropte bøkene og mannen til noe det beste Norge kunne framvise. Og – Tiller er allerede en suksess i Danmark. Jeg trodde jo han var der for å snakke om sin siste bok, Flukt, men den gang ei. En påminnelse om trilogien satte meg i gang på å lese den på nytt med nye øyne.

Jeg hørte Tiller i to sammenhenger på festivalen, en gang alene hvor han ble bokbadet av Kathrine Tschemerinsky (Weekendavisen) om Innsirkling som gis ut et 1200 siders bind i Danmark, og seinere i samtale med Jon Kalman Stefansson og Jes Stein Pedersen, journalist i Politiken.

Carl Frode Tiller har, på samme måte som Edouard Louis, en agenda i bøkene sine. Han ønsker i sin fortelling vise at et menneske består av mange deler som til sammen utgjør et hele, og at ingen eier sannheten, heller ikke en selv.

Grunnen til at Tiller og Stefansson var i felles samtale sammen er fordi de begge skriver om en person som har mistet hukommelsen / sliter med hukommelsen. Tillers bok starter med en annonse i avisen hvor en person forteller at han har mistet hukommelsen og spør om det er noen som kan fortelle han om han selv. Gjennom 8 forskjellige personer blir vi kjent med alle, og tida som skildres er når Norge går fra å være et forholdsvis fattig land til oljen oppdages og vi plutselig er et av verdens rikeste land. Tiller er historiker og det er interessant samtidshistorie vevd inn i fortellingen.

Journalisten i samtalen sa at forskjellen mellom de to forfatterne er at Tiller skriver som om han har doktorgrad i psykologi og får frem hele menneskets irrganger, mens Stefansson skriver med hjertet og i et veldig poetisk språk i «Ditt fravær er mørke».

Romanen til Stefansson er en familiesaga som strekker seg over flere generasjoner fra 1800-tallet og fram til nå. Det er en fortelling om alle de store tingene, som medmenneskelighet, drømmer, savn, begjær, feiltrinn, lykke og skjebne.

Dette er bare noen smakebiter av hvilke fantastiske opplevelser jeg hadde i Louisiana, jeg skal avslutte med noe helt annet!

Jeg gleder meg over den danske vikingserien til Tonny Gulløv. Det var en trofast gammel låner som satte meg på sporet av serien Tusenårsriket, og jeg liker godt historiske romaner som tar med meg til en annen tid hvor det meste tilsynelatende er klart definert og lar seg løse på enkle måter, men så er det jo ikke sånn allikevel, for forfatteren klarer å tegne bilder av mennesker med kjøtt og blod, som er mangefasetterte og hendelser som ikke er likefram med enkle løsninger, men heller kompliserte og med uventede utfall. Det er kanskje en takknemlig oppgave å skildre vikinger og middelalder, med all den viraken som har vært rundt tida de siste åra, særlig med tanke på store filmproduksjoner som Vikings, The Last Kingdom og Vikings Valhalla, men det gjør det jo ikke mindre interessant for det!

I historiske romaner er det ofte et veldig eksplisitt språk og mye driv, og sånn er det også i denne serien. Det har foreløpig kommet ut tre bøker og vi har bestilt den fjerde, Jernbyrd, som enda ikke har kommet i hus. Jeg deler like gjerne forlagets omtale av serien, for hvorfor skal jeg finne opp beskrivende ord om serien når de allerede har gitt introduksjonen?

Et storslått, frodig og testosteronspekket leseeventyr som har tatt Danmark med storm.

Året er 937 og Britannia herjes igjen av de danske vikingenes plyndringstokt. Ulv, en temperamentsfull ung mann fra Cumbria, blir tatt som trell og fastlenket til en åre på skipet Havormen.

Der blir han kjent med kjempen Ymer, som prøver å få skikk på Ulv og øke hans sjanser til å overleve om bord. Ulv nekter imidlertid å akseptere livet som trell, noe som nesten koster ham hodet. For danskene har den leie uvane å gå rett fra ord til sverdhugg …

Gjennom hovedpersonen Ulv Palnatoke fortelles den tusenårige, dramatiske historien om de tre legendariske kongene Gorm den Mektige, Knut Gormsson og Harald Gormsson, i dag kjent som Gorm den Gamle, Knud Dana-Ast og Harald Blåtann.

 

For alle som elsker Jan Guillou, Bernard Cornwell og Ken Follet.

Håper nysgjerrigheten ble vekket og at du får like mange gode leseopplevelser som jeg har hatt! Hilsen Astrid

Se nettsidene til Louisiana Museum of Modern Art

Se nettsiden til Louisiana Literature

Se nettsiden til Bergmans Fårö

Tipset av: Astrid Laland 31. august 2022