Elin Anitas boktips

Elin Anita har lest mange gode bøker i det siste. Dette er noen av de hun anbefaler. Klikk på boka for å reservere.

 

Magnus Takvam

Hun skrev for å kunne leve: Min mor, Marie Takvam

25 år gammel og bare noen måneder etter at sønnen Magnus ble født i 1952, ga Marie Takvam ut sin første diktsamling.

Hun flyttet fra Sunnmøre til storbyen rett etter krigen, og etablerte seg raskt som en sentral nynorsk dikterstemme og ble en del av kunstnermiljøet i hovedstaden. Magnus vokste opp med en mor full av liv og latter, men familien gikk i oppløsning og Magnus ble boende alene med Marie. 

Hun skrev for å kunne leve er en personlig  historie om en sønn som går opp sin mors spor, der hver side er fylt av kjærlighet til henne.  

Thomas Reinertsen Berg

Til verdens ende: Krydderets verdenshistorie

Krydder er i utgangspunktet noe av det mest lokale som finnes. Likevel har disse sjeldne, forunderlige vekstene blitt verdenshistoriens mest utbredte handelsvarer: En kilde til globalisering og imperiebygging, kontakt og konflikt.

Berg følger krydderets tråder tilbake til jordas urhistorie og demonstrerer sammenhengen mellom krydderet og den vestlige kolonialiseringen av verden fra senmiddelalderen til i dag. Han viser hvordan krydderplantene har styrt handelsruter, kulturutvikling og økonomi, og forteller krydderets ukjente historie i dag, hvor plantene har blitt internasjonal jordbruksvare, løsrevet fra de unike opphavsstedene.


Ann-Helén Laestadius

Stjålet

Ni år gamle Elsa blir vitne til at en mann dreper reinkalven hennes. Hun trues til stillhet og blir smertefullt klar over at hennes opphav vekker et glødende hat.

Trusselen mot Elsa forandrer henne for alltid, og gjennom årene bærer hun med seg en del av et reinsdyrøre som en konstant påminnelse. Familien og slektningene kjemper for rettferdighet, men i det stille vokser en desperasjon.

Stjålet er en varm, men samtidig sviende skildring av en glemt del av Sverige hvor mennesker blir satt mot hverandre. Der reinsdyr blir jaget og brutalt drept, uten at politiet etterforsker forbrytelsene. Der spenninger mellom samer og andre beboere forgifter generasjoner.Victoria Kielland

Mine menn

«... hvordan åpner man seg for en fremmed? Hvor hardt kommer man med seg selv, hvor godt grep fester man rundt den hånden som byr seg frem? Bella måtte blunke for å forstå det, smilet i speilet, det egentlige ansiktet, det sildret iskaldt i blodet, - hvem er du egentlig?»

"Mine menn" er en litterær fantasi, fritt inspirert av faktiske hendelser. Om tjenestejenta Brynhild som på slutten av 1800-tallet emigrerte til USA og ble til Bella Sørensen, og så Belle Gunness i La Porte, Indiana. Om å gå til verdens ende, om innenfor og utenfor, om skuffelser og avgrunner, om å ikke miste seg selv, om hvem som får leve og hvem som må dø: «De som elsker med hele seg vil aldri overleve kjærligheten.»

En av fjorårets mest kritikerroste romaner.

Anne Holt

Det ellevte manus

En pandemi har slått inn over verden. Da Norge stenges ned, opplever Hanne Wilhelmsen at hun endelig tar den folketomme byen sin tilbake.
Politibetjent Henrik Holme sliter samtidig med et drap ingen synes å bry seg nevneverdig med. Han må ty til sin gamle mentor Hanne Wilhelmsen for hjelp.

På Norges største forlagshus blir redaktøren Ebba Braut satt til å jakte på et svært verdifullt, forsvunnet manus fra en av forlagets bestselgende forfattere. Hun må tvinge seg på Hanne Wilhelmsen, som nettopp har levert sin første kriminalroman. 

Det ellevte manus er en historie om familiehemmeligheter og bedrag, om identitetstyveri og svindel, om forfattere og bokbransje, og om hvordan virkelighetslitteratur kan være livsfarlig. Bokstavelig talt.

Tipset av: Elin Anita Olsrud 8. april 2022