Elin Anitas boktips

Klikk på bildet for å reservere boka.

Boktips Elin Anita

Første person entall av Haruki Murakami

Noveller

Oversatt av Ika Kaminka

De åtte mesterlige novellene i denne nye novellesamlingen fra Haruki Murakami fortelles alle i jeg-person av en klassisk Murakami-forteller. Historiene spenner fra nostalgiske minner fra ungdommen til meditasjoner over musikk, en brennende forkjærlighet for baseball, velkjente drømmelignende scenarioer og jazz-album fra fantasien. Til sammen utfordrer disse fortellingene grenseoppgangen mellom menneskesinnet og den ytre verden.

Klassisk Murakami i kortform. Man undres og forundres over hans fortellergrep som både er enkel og komplisert. P.S: Måtte slå opp flere ord i google. 

Den avstengte øya av Sigridur Hagalin Bjørnsdottir

Oversatt av Tone Myklebost

En morgen våkner Islands befolkning til et moderne mareritt. Alle forbindelser til omverdenen er kuttet av. Internett fungerer bare innenlands. Ingen fly letter eller lander på flyplassene. Ingen skip kommer inn fra havet, og skipene som drar ut, kommer ikke tilbake. Statsministeren og presidenten er utenlands.

Journalisten Hjaltí, konsertfiolinisten María og hennes tenåringsdatter Margret forsøker alle å navigere den nye virkeligheten i Reykjavik. Men der det mangler brød, mangler det også lover. I kampen om ressurser som mat, arbeid og medisiner, balanserer det islandske samfunnet på en knivsegg.

En politisk roman om hva som skjer når demokratiet rakner. "Når krybben er tom bites hestene".  

Stupeteknikk av Ingrid Senje

Noveller

Eit ungt par er på reise gjennom Europa, med eit ubearbeidd traume i bagasjen. Ei mor tar med ungane sine på fjelltur og finn ein rotnande rådyrkalv framfor hyttedøra. Ei jente gjer alt for å få stupetrenaren til å sjå på henne, men utan at stefaren skal vite om det.
Personane i Ingrid Senjes noveller står på kanten av høge stup, midt i den vanlege kvardagen. I situasjonar der avstanden mellom den dei er og den dei vil vere, er på sitt aller største, utfører dei handlingar like irrasjonelle som dei kjennest nødvendige.

En moden debutant med et godt språk. Fortellingene går rett inn til hjertet.  

Samlede verker av Lydia Sandgren

Oversatt av Trude Marstein

I Gøteborg forbereder man en stor retrospektiv utstilling av maleren Gustav Beckers verker fra 1980-tallet og fremover. Hvor enn psykologistudenten Rakel vender seg møter hun blikket til moren som forsvant sporløst for mange år siden. Ansiktet hennes pryder utstillingsplakatene som tapetserer byen. Samtidig kastes Rakels far, forleggeren Martin Berg som er Gustavs beste venn, inn i en brutal livskrise. Samlede verker er en roman om dyp kjærlighet, gammelt vennskap og kunst. I tillegg er det en storslagen skildring av Gøteborg, med klassereisen og fremveksten av det moderne samfunnet som grunnmur.

For denne romanen ble Lydia Sandgren tildelt Augustprisen for skjønnlitteratur i 2020.

Denne familiekrøniken må leses sakte (vel 700 sider) og nytes.

Jerv av Ida Fjeldbraaten

NOMINERT TIL P2-LYTTERNES ROMANPRIS!

Jerv er en roman om dyret i mennesket, og mennesket i dyret. Romanen utforsker dyreparken som overskuddsfenomen. Hva skjer på et sånt sted når samfunnet utenfor bryter sammen? Jerv er en brutal, sår og drivende fortelling om kroppsvæsker, kjefter, tenner, gjørme og bitt, om natur og kultur. Og om kreftene som bor i oss alle - men som kanskje ikke burde stagges.

Dystopi, sult, kjærlighet, en merkelig blanding av fortellingen om en Jerv og en ung kvinne. Når alt annet glipper, kan villdyr og menneske leve sammen?

Litt død rundt øynene av David Ärlemalm

Oversatt av Gøril Eldøen

Når Sofia dør av en overdose, må Arto bli nykter. Han prøver hardt å skape et normalt liv for seg selv og den fem år gamle datteren Bodil. Så blir han beskyldt for å ha solgt narkotika til ungdommer og får sparken fra jobben på skolekjøkkenet. Arto prøver å redde Bodil og seg selv, men presses til å skaffe penger slik han gjorde før, slik han kan best, og tvinges stadig lengre inn i en verden av løgn, kriminalitet og vold.

Fortellingen om Arto og Bodil er rå og øm. Artos kamp for å overleve som tidligere rusmisbruker og alenepappa viser et fordømmende og umenneskelig samfunn fra en skyggeside vi sjelden får lese om.

En hjerteskjærende fortelling om en mann som vil så vel, men ikke helt får det til. Går det bra med Arto og Bodil? 

Tipset av: Elin Anita Olsrud 8. juni 2021