Barneboktips

God bokmiks for lesere i alle aldre

Anne deler gode lesetips for barn i alle aldre

Slemt

av Lorenz Pauli


Herlig bok med herlige illustrasjoner!
Litt uskikkelig eller ordentlig slem?

Dyra på gården er snille og greie – stort sett – men de kan også være litt rampete. Bare hesten virker for ordentlig til det. Men så gjør hesten noe helt uventet. Det er ikke bare en liten rampestrek, nei, det er virkelig slemt! Hvor går grensen mellom uskikkelig og slemt, eller til og med ondt?

Billedbok med store, uttrykksfulle tegninger. Først er den morsom og spennende, så skjer det noe skummelt og overraskende, litt sjokkerende egentlig, før det ender godt til slutt. Og kanskje ble alle - både dyra og leserne - litt klokere?
(IKO forlaget)

Herman

av Hermen Flesvig og Erlend Loe

Herman er en bok for barn - og de som en gang har vært barn.
En fortelling for alle som noen gang har følt seg litt annerledes og alene. Og for alle andre også. 

«Inne i hodet mitt ligger verdens største by, trafikken kjører hele døgnet, gatene mangler navn, jeg spiller hundre instrumenter samtidig.» Velkommen til Herman Flesvigs hode. Et hode som ikke er helt som alle andres. Som barn er Herman litt annerledes. Litt mye. En som ikke klarer å følge med, lære raskt nok, gjøre som han skal.

Men inne i Hermans hode går det faktisk fortere enn i alle andres. Han er Mr. Miyagi, han har en hel verden inni T-skjorta, han har et triangel på tissen, han sloss med samuraisverd i skogen. Det er bare det at ingen av de andre får det med seg. De er opptatt med å høre etter på hva læreren sier.
(Bonnier)

Kåre og Marimba hjelper til

av Markus Lantto

Sprelsk og original bildebok om å hjelpe til for enhver pris.

Ein dag når dei gode venene Kåre og Marimba kjedar seg, bestemmer dei seg for å hjelpe den første dei møter. Det blir tilfeldigvis Torsten, ein mann som står og fiklar med låsen på ein sykkel og helst ikkje vil ha noka hjelp. Men det stoppar ikkje Kåre og Marimba.

Trass i Torsten sine protestar hjelper dei han med å bryte opp sykkellåsen, og plutseleg leiker dei gøymsel med Torsten sine politikledde kompisar. Resultatet blir ein underhaldande sykkeltur for nokre, og ei personleg oppvakning for ein annan.

«Kåre og Marimba hjelper til» er ei humoristisk og sprudlande bildebok om gode intensjonar og uvillige mottakarar.
(Samlaget)

Unike Edgar Gyldendal

Unike edgar

av Arne Svingen

En bok om stort mot, unike vennskap og et ekstra kromosom.

Edgar er ikke som alle andre. Men hadde folk vært like, ville menneskene kjedet seg i hjel og dødd ut. Det er Edgar sikker på. Så han vil mye heller ha Downs.
Men han er ikke så glad i å kaste stein på vinduer. Eller å få Sinna-Lars til å eksplodere.
Tenk om det går an å snu opp ned på alt? Gjøre noe som ingen andre har klart før?

(Gyldedal)

Memoria

av Maria Kjos Fonn

Hva skjer med de levende i dødsriket Memoria?

Bestemoren til Liv er verdens beste til å spille piano, røyke og banne.
Men når bestemor dør og alle glemmer at hun noen gang har levd, må Liv dra til dødsriket Memoria for hente frem minnene. I Memoria venter det mange farer. Kan Liv komme levende tilbake?
"Memoria" er en stemningsfull og poetisk historie om å miste, om alt vi betyr for hverandre og om å leve videre.
Boka er nydelig illustrert av Skinkeape.
(Aschehoug)

Mitt vidunderlige liv og Min vidunderlige død

av Jenney Jägerfeld

Endelig er oppfølgeren til Mitt vidunderlige liv kommet på norsk; Min vidunderlige død!

Sigge er fortsatt i Skärblacka med familien sin. Han har nå begynt på skolen, og er litt forundret over at folk liker ham. Men han henger med så godt han kan.

Romanen åpner med at Sigges lillesøster Majken har fått vite at hun skal spille Jesus på skolens juleshow. Stor ståhei! Ikke lenge etter blir Sigge, alias Mr. Wilde, invitert med i rapgruppen 6 10 Mushroom, som også skal opptre på juleshowet, til Sigges voksende fortvilelse, ettersom hans to bandkolleger Sixten og Karl-Johan på ingen måte synes det er viktig å øve. For hvert kapittel telles det ned mot juleshowet og dagen da Sigge frykter at han kommer til å dø (en vidunderlig død) av skam på scenen foran hele skolen. (Gyldendal)

Flere bøker av Jenny Jägerfeld

Kys mik og Kjæreste på pause

Av Mari Grydeland

Jonathan, bestevennen til Sara, har fått diabetes, og nå vil foreldrene at Sara skal være med på ham på ÅRETS speidertur, selv om hun er mørkredd. Men kommer den nye jenta, Emmy, henne i forkjøpet? Emmy som har speiderkniv og speiderdrakt, og ikke er redd for noe. I tillegg dukker det opp lapper med «Kys Mik» skrevet på runeskrift på pulten, i sekken og i postkassen. Fra hvem? Sara vil jo ikke kysse noen! Aldri. Eller?

"Kjæreste på pause" er en frittstående oppfølger til "Kys mik" og er en sjarmerende og morsom fortelling som handler om alt du ikke bør gjøre mot kjæresten din. Selv om dere har pause.
En sommerferie uten penger, uten kjæreste og uten hyttenabo kan bare bli dritt. Eller?
Når Saras kjæreste Emmy setter henne på pause og sommervennen Julie ikke dukker opp, er ulykken komplett. Sara er sikker på at hun må tilbringe sommeren alene, men før hun vet ordet av det har hun klart å vikle seg inn i et nett av drama og løgner som kun hennes bullet journal vet svaret på.
(Aschehoug)

Girlskate og Betongparken

av Steffen R. M. Sørum og Eldrid Johansen

Girlskate-bøkene handler om vennskap, det å ville passe inn og hvor viktig det er å finne sin egen greie. Bli med inn i en actionfylt verden med skateboard, sparkesykler og rulleskøyter.

Molly og bestevenninnen Sofie bygger på trehytta og lager tegneserier hver dag. Men etter sommerferien har noe forandret seg. Alle jentene i klassen har begynt på fotball – og Sofie har blitt lagets stjerne. Mens Molly får ikke til å heade ballen engang. Molly vil droppe fotballen, men får ikke lov av foreldrene. Så dukker det opp noen jenter på skateboard, og Molly må ta noen vanskelige valg.

Da skatehallen stenger, må Molly forholde seg til uteparkens uskrevne regler. I betongparken er det den sterkeste rett som gjelder. Molly må finne seg en alliert, men er den nye venninnen Rosa for tøff for sitt eget beste? 

Betongparken er en frittstående fortsettelse av historien om Molly og Girlskate-miljøet.
(Gyldendal)

Målgruppe:

Tipset av: Anne Schulze 10. mars 2023