FORSIDEN

«En norsk filantrop Bodil Biørn og armenerne 1905 – 1934» av Inger Marie Okkenhaug

Omtale av boken:

«I løpet av første verdenskrig ble om lag en million armenere drept etter ordre fra den tyrkiske regjeringen. Etter krigen ble armenske overlevende i stor grad fordrevet fra sine tidligere hjemområder i Tyrkia. Denne overveldende flyktningkatastrofen ble møtt med omfattende og moderne internasjonal bistand. Norske Bodil Biørn, som var vitne til massakrene på armenerne i den østlige delen av Tyrkia, skulle komme til å ta del i det internasjonale nødhjelpsarbeidet blant armenske flyktninger.

Da Biørn reiste til Det osmanske riket i 1905 var det begynnelsen på en nesten tretti år lang karriere som bistandsarbeider, sykepleier og misjonær i Tyrkia, Armenia og dagens Syria. Dette er fortellingen om et arbeidsliv blant armenerne i årene før og under folkemordet, og i gjenoppbyggingen av den armenske nasjonen etter verdenskrigen. Det er også en sjelden historie om en representant for den første generasjonen moderne kvinner. Hun valgte bort mann og ekteskap, men fikk et barn i en tid da enslige kvinner offisielt ikke kunne stifte familie. Bodil Biørn adopterte en armensk gutt, og hun levde i mange år på Oslos vestkant som mor, svigermor og farmor. Armenerne kalte henne også mor – mayrig; hun var en av dem som kom da de trengte omsorg utenfra».

Til Kragerø bibliotek kommer Jussi Biørn, Bodils barnebarn, for å presentere boken. Han har også med seg en utstilling bestående av ting fra Bodil Biørn og fra Armenia. Utstillingen er i biblioteket ut april.

FILMCOVER

Etter presentasjonen av boken vises filmen «Det frykteligste som kan tenkes» . Regissør og fotograf er Trine Lise Sviggum Helgerud. Filmen er fra 2015, varer i 34 minutter og er spilt inn i Tyrkia og Norge. Omtale av filmen:

«Året er 1905 da Bodil Biørn, en ung sykepleier fra Kragerøs rikeste familie, reiser til Det osmanske riket (dagens Tyrkia), etter å ha fått et kall fra Gud om å hjelpe de undertrykte og forfulgte armenerne der. I løpet av 10 år bygger Biørn opp en poliklinikk og blir kjent som doktoren i området hun arbeider i, helt øst i riket.

Men så skjer det utenkelige. Biørn blir et av svært få skandinaviske vitner til det hun selv beskriver som det frykteligste som kan tenkes. Mellom 800.000 og 1,5 millioner armenere blir drept i et folkemord i Tyrkia i 1915. Historikere sier at folkemordet er det første i moderne historie, som fant sted i et Europa i krig. Myrderiene blir ikke anerkjent som folkemord av verken Tyrkia eller Norge i dag, hundre år etter. Filmen skildrer hvordan de grusomme hendelsene påvirket Biørn, hennes liv og forholdet til sønnen og familien».

Dette programmet er en del av 8. mars-programmet for Kragerø. Hele programmet finner du på våre facebook-sider eller på kommunens nettsider. Kragerø by feirer 350 års jubileum i år og 8. mars har blitt en av de virkelig store merkedagene under jubileet. Velkommen til en festdag!

Translate »
Click to listen highlighted text!